Företagsamhetsbloggen

Entreprenörskap på riktigt 2018

Linköping I tisdags, tidigt på morgonen gav vi oss iväg mot Jönköping och deras regionala mässa – Entreprenörskap på riktigt 2018. Vi möttes av kalla vindar och 12 minusgrader när vi klev ur bilen utanför Elmia i Jönköping, men vid entrén möttes vi trots kylan som bet sig fast i kinderna av glada kollegor från Jönköping som tog emot oss, alla lika spända och förväntningsfulla som oss över att få öppna upp årets första regionala mässa inom Ung Företagsamhet.

Kraften och kreativiteten man möter i mässhallen när alla företagsamma unga entreprenörer byggt klart sina montrar och gjort sig redo för att möta besökare och juryn ger känsla av glädje och nyfikenhet. Ett UF-företag som fick mig att stanna till en extra stund i deras monter var BrickScale UF som ägnar sig åt marknadsföring och profilering med hjälp av LEGO-modeller.

UF-företaget riktar sig till företag som vill marknadsföra sig på ett annorlunda och spännande sätt genom specialdesignade LEGO-modeller. Modellerna har de skapat utifrån en verklig modell som de sen konstruerar i LEGO. Förutom att de tar fram en skalenlig modell så skapar de även realistiska funktioner. UF-företaget visade under mässdagen bland annat en buss de hade tillverkat åt ett bussbolag i regionen. UF-företaget har genom praktisk tillämpning av sina kunskaper från sitt gymnasieprogram/kurser och processutbildningen UF-företagande skapat en unik produkt med imponerande funktioner och snygg konstruktion av LEGO som marknadsföring och profilering till företag.

torsdag d. 8:e mars är det dags för alla UF-företag i Östergötland att få visa upp sina UF-företag i Östergötlands regionala mässa - Entreprenörskap på riktigt 2018.

Vi ses där!

//Anna Wallin projektledare gymnasiet och grundskolan

 

 

Efter mässan - årets happening

Två veckor har nu gått sedan Ung Företagsamhets regionala UF-mässa ”Entreprenörskap på riktigt - Östergötlands mässa med unga företagare” ägde rum i Linköping Sportcenter. De unga företagarnas förväntansfulla blickar, de ivriga rösterna och alla glada tillrop som hördes innan mässan har öppnat är talande för ”Entreprenörskap på riktigt”.

För många av ungdomarna kan detta vara skolårets stora happening, något de tar med sig hela livet. Många av dem kommer själva att driva riktiga företag i framtiden, och många av dessa företag kommer att bli framgångsrika. Activate UF, med sitt prova-på-häfte på olika träningsanläggningar, vann priset för Årets UF-företag och tar med sig många andra vinnare och andrapristagare i andra kategorier till SM i Stockholm. Det blir häftigt att se. De medverkade även i den pod som besökte mässan, Entreprenörsdriv. Lyssna gärna på podden här: 

https://entreprenorsdriv.se/uf-ung-fortagsamhet-entreprenorskap-pa-riktigt-2018-ostergotland/

BILD Emil Särnehed - SarnehedPhoto: Årets UF-företag, Activate UF, Kunskapsgymnasiet, Norrköping

I denna vecka har vi också presenterat årets UF-kommun, som detta år blev Mjölby kommun. Mjölby kommun har ett gäng väldigt engagerade UF-lärare som verkligen brinner för entreprenörskap bland unga. Tack vare detta har de lyckats locka ännu fler elever på Mjölby Gymnasium att driva UF-företag. Faktum är att sex av tio elever som går på någon av Mjölbys två gymnasieskolor driver UF-företag någon gång under sin gymnasieutbildning. Ett viktigt arbete som jag hoppas fortsätter.

 

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet

 

#ungföretagsamhetgörskillnad

"Jag hade inte varit där jag är idag utan mitt UF-företag."
Kajsa Lundborg är UF-alumn och arbetar idag som managementkonsult på Seventy Agency. Redan i sitt UF-företag på gymnasiet startade teknikintresset.
Lyssna till Kajsas story här https://ungforetagsamhet.se/kajsa
På den regionala UF-mässan torsdagen den 8 mars kommer Kajsa till vår mässa på Linköping Sportcenter för att inspirera nästa års UF-elever.
 // Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

Gästblogg: Socks & Friends UF

Norrköping  

Hallå där!

Idag har vi från Socks & Friends UF fått äran att gästblogga här då vi är
Månadens UF-företag i februari. Vi är ett gäng på fem glada individer som driver UF-företag på Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Vår affärsidé är att erbjuda kvalitetsstrumpor hem till dörren för den som söker efter en smart och lyxig lösning i vardagen. Vi erbjuder bambustrumpor som är extra följsamma, låter fötterna andas och dessutom är miljövänliga. Dessutom erbjuder vi strumporna som en prenumeration för den som vill ha något extra att längta till varje alternativt varannan månad.


Under vår tid som ett UF-företag har vi upplevt en hel del både roliga och spännande saker, men också en del mindre roliga saker som med det mesta här i livet. Vi har lärt oss mycket nytt, allt ifrån moment inom företagande till att ta ansvar och våga mer. Vi har dessutom vunnit lite priser vilket alltid är roligt såklart, men vi har även haft väldigt kul tillsammans. Det kan låta klyschigt men vi har blivit riktigt bra vänner och det har varit viktigt för att hålla energin uppe även under de tiderna när det är mycket att göra och allt inte riktigt går som man vill. Det uppstår ju en hel del konflikter när man ses ofta och jobbar så tätt inpå varandra. Diskussioner om allt ifrån en bild på instagram, vem som ska sitta fram i bilen, tillförseningar och böter är bara några av de konflikter som vi stött på. Som tur är lär vi oss av
misstag, konflikter och diskussioner och kan därefter bli ännu mer effektiva i vårt arbete.


Vi har mycket kvar innan det är dags att avveckla vårt företag. Härnäst har vi den regionala mässan och därefter försäljningsarbete och en årsredovisning. Vad som händer därefter återstår att se.


Om ni vill se eller höra mer om oss och vår produkt och tjänst finns vi på följande ställen:

Facebook: Socks & Friends UF
Instagram: socksandfriends_uf
Email: socksandfriends@gmail.com
http://socksandfriends.heymo.se


Vi finns självklart även på Östergötlands regionala mässa i Linköping den 8 mars, hoppas vi
ser många av er där!

//Socks & Friends UF
Nikita Devrient Svedahl, Elin Norén, Filip Åberg, Wilma Wastesson, Casper Westerdahl

 

UF-företagare en blivande Ingvar Kamprad?

Det har nu gått lite mer än en vecka sedan en av de största entreprenörerna genom tiderna avled. Alla känner nog till historien om Ingvar Kamprad, smålänningen som grundlade sitt möbelimperium redan som 17-åring. Hans drivkraft och hans sätt att driva företag kommer att inspirera företagare även efter hans död.

 Det är inte svårt att tänka att om Ingvar hade varit född år 2001 så hade han förmodligen startat sitt företag inom Ung Företagsamhets utbildning UF-företagande. Fiskedrag och pennor, som IKEA sålde i begynnelsen, är på många sätt typiska produkter som UF-företag runt om i landet säljer under det år som de bedriver sitt UF-företag. Senare märkte Kamprad att möbler sålde bättre, och gick således över till det.

Vi vet inte ännu, men kanske är 2018 året då en ny Ingvar Kamprad börjar sin resa mot att revolutionera världen med en ny vara eller tjänst. Sannolikheten att denne person i så fall tar sina första staplande steg i ett UF-företag är ganska stor.

På gymnasieskolor runt om i Sverige sitter det 30,000 UF-elever och funderar över affärsplaner, marknadsföring och försäljning. Den 8:e mars kommer många av dessa unga entreprenörer till Linköpings Sportcenter. Du är välkommen att träffa dem där och då. Vem vet, kanske kan du i framtiden berätta för dina barnbarn att du minsann träffade den nye Ingvar Kamprad redan 2018.

 I maj 2014 besökte Ingvar Kamprad  invigningen av SM i Ung Företagsamhet läs om mötet här:

https://ungforetagsamhet.se/ett-minne-livet-uf-foretagarna-att-mota-ingvar

 

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.