Den svenska djursjukvårdskedjan Evidensia har 54 djursjukhus och kliniker i landet, varav två i Linköping och en i Norrköping. Nu har Evidensia beställt Sectras IT-lösningar för granskning av medicinska bilder.

– Vi ser ett ökat behov av fler diagnostiska verktyg och enklare åtkomst till medicinska bilder i hela verksamheten. För att kunna möta de behoven krävs en heltäckande och skalbar IT-lösning från en leverantör som vi kan växa och utvecklas med över tiden, säger Johan Wiklund, vd på Evidensia.

När kedjans samtliga djursjukhus och kliniker i Sverige börjar använda sig av Sectras lösning skapas förutsättningar för att bättre utnyttja specialister som arbetar runt om i landet, enligt Maria Hofling, pressansvarig på Evidensia.

– Bilddiagnostik är en allt viktigare del av djursjukvården. Vi har tidigare använt flera olika IT-system för bildhantering, men när vi inför en och samma lösning från Sectra ska detta underlätta och effektivisera arbetet med bildhanteringen på våra kliniker, säger Maria Hofling.

Hur ska djurägare märka det hela?

– Bildhanteringen kommer att gå snabbare, vilket innebär att behandlingstider för våra patienter kommer att vara kortare. Valla djursjukhus i Linköping ska ha en stor nytta av den nya lösningen eftersom det har en hel del av den avancerade utrustningen för bildhanteringen, säger Maria Hofling.

Hela IT-lösningen är såld som en tjänst vilket innebär att Evidensia betalar per genomförd undersökning. Cirka 100 000 undersökningar kommer årligen att hanteras av Sectras lösning. Kontraktet är på fem år och även om Evidensia inte vill avslöja hur mycket det är värt uppger Maria Hofling att det handlar om "en miljonaffär".

Torbjörn Kronander, Sectras vd, gläds åt affären eftersom den är företagets största inom veterinärkliniken hittills. Sectra är noterat på Nasdaq Stockholm och känt för att levererar medicinska IT-lösningar till fler än 1 700 sjukhus runt om i världen.

– Det här är ett nytt affärsområde för Sectra och därför känns det extra roligt, säger Torbjörn Kronander.