Irene Warmer tycker att Norrköping har otroligt fina förutsättningar som city. Hennes uppdragsgivare är Norrköpings kommun i samverkan med flertalet fastighetsägare i city och hennes uppdrag handlar om att utveckla handel och näringsliv och göra Norrköping mer attraktivt för både Norrköpingsbor och turister.

– De flesta stora städer har en citysamordnare och det verkar som om min tjänst är efterlängtad av många, säger Irene Warmer. Jag har bara varit igång i ett par veckor och har hitills mest jobbat med att kartlägga vilka behov och önskemål som finns för att vi ska kunna göra Norrköping ännu bättre.

Före sommaren ska citysamordnaren presentera en plan på hur arbetet ska gå vidare. Ett uttalat mål är att Norrköping ska vara med och slåss om titeln Årets stadskärna.

Artikelbild

| Attraktivitet. Citysamordnare Irene Warmer tittar på alla delar som behövs för att Norrköping om några år ska kunna bli Årets stadskärna.

– Jag hoppas att vi ska kunna nå dit runt 2021, säger Irene Warmer. Det är viktigt att kunna få ett sånt pris men allra viktigast är vägen dit. Vi ska tänka nationellt när vi marknadsför Norrköping och då behöver man även samarbeta med besöksnäringen.

Irene Warmer har kontor i Industrilandskapet och rör sig mellan de gamla industrikvarteren, centrum och även externhandelsområdena Ingelsta och Mirum.

– Det finns ett glapp mellan Industrilandskapet och citykärnan som känns stort, säger Irene Warmer. Jag hoppas vi kan knyta ihop de olika delarna av Norrköping bättre.

Miljöfrågor ligger citysamordnaren varmt om hjärtat och nyligen gjorde hon studiebesök i Göteborg.

– I Göteborg lastar man om gods utanför stan och kör in med mindre lastbilar, säger Irene Warmer. Och snart väntar studieresor till Malmö och Örebro.

I Irene Warmers anteckningsbok står det hittills att city behöver finare soptunnor, trottoarer rena från tuggummin och gärna en mindre mängd grå betongplattor i raka rader.

– Jag blir glad om vi kan få in mer färger i stadsmiljön, säger Irene Warmer och skrattar. Grå plattor känns tråkigt och jag har sneglat lite mot min barndomsstad Alkmaar i Holland där staden fick pris för en färgstark miljö. Totalupplevelsen av Norrköping måste bli positiv och då spelar husfasader och entréer en stor roll.

Fastighetsägarna ser fram mot citysamordnarens arbete som nu börjar ta form.

– Det här är ett jätteviktigt uppdrag, säger Cecilia S Aldén, Castellum. Citysamordnaren samlar alla aktörer så att vi alla jobbar mot ett konkret mål.