Utflyttningen var stor, företag försvann och framtidstron var borta. Mitt i allt detta fick Ulf Svensson sin snilleblixt: Varför inte bygga ett stort fritidsområde med en djurpark? Nu kommer boken som berättar historien om drömmen som blev verklighet.

– Jag ordnade ett scoutläger i Kolmården i början på 60-talet. En natt satt jag och pratade med den lokala prästen, Moje Palmgren, om kommunens problem med alla ungdomar som lämnade orten eftersom jobben hade försvunnit. Redan nästa dag träffade vi kommunfullmäktiges ordförande Erik Andersson och inom kort fick jag jobb som kommunkonsulent, säger Ulf Svensson.

Efter detta tog det inte lång tid innan han fick sin snilleblixt – att bygga ett fritidsområde med djurpark. Motivet hade alltså inte mycket med vilda djur att göra.

– Nej, hela idén var att rädda Kolmården från undergång, säger Ulf Svensson.

Genom djurparken fick samhället nytt liv. Parken blev ett mönsterexempel för djurparker i andra länder. Men hur gick det till att finansiera projektet? Och vilka drivkrafter låg bakom det hela egentligen? I den nya boken "Svenssons svindlande affärer – Snilleblixten som räddade Kolmården" beskrivs hur det gick till när Ulf Svensson lyckades realisera sin vision.

Historien om djurparken bjuder på dramatik som innovativa finansieringslösningar (som att sälja myror), äventyr i Alperna för att realisera linbanan, lansering av en högteknologisk mjölkgård för att visa människor hur en lantgård funkar och få isbjörnar på halsen utan att ha en anläggning för dem.

Boken utkommer i slutet på december. Mer information finns på förlagets hemsida: http://fantasifakta.se/bocker/svenssons-svindlande-affarer-kolmarden/